Βυζαντινός περίπατος

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, στις 2/11/2023 πραγματοποιήθηκε “ο Βυζαντινός Περίπατος”, των μαθητών των τμημάτων Β1,Β2,Β3,Β4 του σχολείου μας. Επιχειρήθηκε η υλοποίηση αυτού του περιπάτου για να συντελέσει επικουρικά στο μάθημα των θρησκευτικών και ν? αποκτήσουν οι μαθητές άμεση εποπτική εικόνα των χώρων επίσκεψης αλλά και να εμπλουτίσει βιωματικά την εμπειρία τους. Υπεύθυνη για την οργάνωση της δράσης ήταν η κ. Γκλαβάκη Αθανασία, θεολόγος του Γυμνασίου. Οι συνάδελφοι καθηγητές που συνόδευσαν στην εξόρμηση αυτή ήταν οι: κ. Κυπριάδης Γ., κ. Νικολαϊδου Α., η κ. Μουρχωτά Ν. και κ. Παπανικολάου Ε.
Οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ορφανού στην Άνω Πόλη. Εκεί ξεναγήθηκαν από τις ξεναγούς σε δύο γκρουπ εσωτερικά και εξωτερικά του ναού. Γνώρισαν την ιστορία και τις αγιογραφίες του ιστορικού αυτού ναού της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης τον Άγιο Δημήτριο. Οι ξεναγοί σε δύο ομάδες πληροφόρησαν τα παιδιά, στον εσωτερικό χώρο του ναού, για την αρχιτεκτονική του και τις φάσεις ανοικοδόμησής του από τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες έως σήμερα. Επίσης οι ξεναγοί επεσήμαναν στους μαθητές συγκεκριμένα σημεία του ναού που σχετίζονται με το μαρτύριο του αγίου και την ιστορία του ναού. Οι μαθητές γνώρισαν τον τόπο της φυλακής και του μαρτυρίου του αγίου Δημητρίου στον υπόγειο χώρο του ναού όπου βρίσκεται η κρύπτη, καθώς και το χώρο του αγιάσματος που στο παρελθόν λάμβαναν οι πιστοί το μύρο του αγίου.
Στο τέλος τα παιδιά προσκύνησαν τη λάρνακα όπου φυλάσσονται τα λείψανα του αγίου και την εικόνα της Παναγίας Κορωνιώτισσας. Μετά κατευθύνθηκαν προς το μουσείο της ρωμαϊκής αγοράς και ξεναγήθηκαν επίσης στο εσωτερικό του μουσείου από τις ξεναγούς, θαυμάζοντας παράλληλα τα εκθέματα που υπάρχουν στις προθήκες του μουσείου. Στο τέλος είχαν λίγο ελεύθερο χρόνο στον πεζόδρομο της ρωμαϊκής αγοράς και το πρόγραμμα έκλεισε με την επιστροφή στο σχολείο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...