Ψηφιακές αφηγήσεις

με αφορμή την επίσκεψη στην έκθεση «Η Μεσόγειος και ο Φ. Μπουασονά» στο Μουσείο Φωτογραφίας

Φέτος μια ομάδα μαθητών/τριων της Β΄Γυμνασίου συμμετείχε στο ερευνητικό έργο «Κόμβοι Ψηφιακής Αφήγησης» (Digital Storytelling Hubs), το οποίο υλοποιείται από το Εργαστήριο για τη Μελέτη της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ με χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ.

Στόχος του έργου είναι η διάδοση και η αξιοποίηση του καινοτόμου εκπαιδευτικού εργαλείου της ψηφιακής αφήγησης ? της αφήγησης, δηλαδή,  βιωματικού, μυθοπλαστικού ή και πληροφοριακού τύπου, η οποία χρησιμοποιεί ποικίλους σημειωτικούς πόρους (κείμενο, ήχο, μουσική, εικόνα, βίντεο, γραφικά κ.λπ.). Διερευνά  την παιδαγωγική ωφελιμότητά της  τόσο για την άσκηση των σύγχρονων πολυγραμματισμών ( ψηφιακός, οπτικοακουστικός γραμματισμός κ.λπ.) όσο και για την καλλιέργεια μιας δημιουργικής και συνάμα κριτικής στάσης απέναντι στα νέα ψηφιακά μέσα.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα των μαθητών μας επισκέφθηκε το Μουσείο Φωτογραφίας και την έκθεση φωτογραφιών του Φρεντ Μπουασονά με τίτλο: «Η Μεσόγειος και ο Φ. Μπουασονά» και μετέτρεψε την εμπειρία της σε ψηφιακές αφηγήσεις, στις οποίες αξιοποιείται τόσο το βίωμα από την επίσκεψη όσο και οι διαδρομές που ακολούθησε η φαντασία του καθενός με αφόρμηση τα εκθέματα. 

Η καθηγήτρια του Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., Βενετία Αποστολίδου, επισκέφθηκε  το σχολείο μας, συναντήθηκε με την ομάδα, παρακολούθησε μαζί με τα παιδιά τις ψηφιακές αφηγήσεις, συζήτησε μαζί τους και έμεινε κατενθουσιασμένη από τη δουλειά τους.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να απολαύσετε έξι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ψηφιακές αφηγήσεις των μαθητών/τριών μας.

Υπεύθυνοι Καθηγητές:

Μαρίνα Καραφυλλίδου,
Φιλόλογος

Μιχάλης Μουχλιανίτης, 
Μαθηματικός – Πληροφορικός

Οι ψηφιακές αφηγήσεις

«Η γκρινιάρα Βασιλική»

«Βοηθός του Μπουασονά για μια μέρα»

«Το βλέμμα του βλέμμα μου»

«Μια ερωτική ιστορία από το ? Μουσείο»

«Μυστήριο στο Μουσείο»

«Μοντέλο του Φ. Μπουασονά»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...