Έκθεση βιβλίου σχ.έτους 2013-14 με θέμα «Ο ξένος στη λογοτεχνία»

Τα τελευταία χρόνια η σχολική βιβλιοθήκη του γυμνασίου μας έχει κάνει θεσμό την παρουσίαση θεματικών εκθέσεων βιβλίων στο χώρο του σχολείου. Έτσι φέτος στην 6η κατά σειρά έκθεση βγάλαμε από τις προθήκες της βιβλιοθήκης μας – αλλά προμηθευτήκαμε και καινούρια – βιβλία με θέμα τον ξένο. Θέλοντας να αγγίξουμε το ευαίσθητο θέμα της ξενοφοβίας και γενικότερα του φόβου προς το διαφορετικό, μαζέψαμε λογοτεχνικά βιβλία που διαπραγματεύονταν το θέμα από διάφορες πλευρές (ο Έλληνας μετανάστης στο εξωτερικό, ξένοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθημερινές ρατσιστικές συμπεριφορές, σχολικός εκφοβισμός  κ.λπ.). Σενάρια εκπαιδευτικού δράματος που υλοποιήθηκαν στις τάξεις προσπάθησαν να αφυπνήσουν την ευαισθησία των μαθητών απέναντι στο θέμα.

Την έκθεση, που πλαισίωσαν εικαστικές δημιουργίες των παιδιών, επισκέφθηκαν οι μαθητές οργανωμένα με τους καθηγητές τους και πραγματοποίησαν δράσεις γύρω από το θέμα, όπως σενάρια εκπαιδευτικού δράματος.

Στο ίδιο πλαίσιο η Γ΄ τάξη παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «Το κύμα» του Κ.Θ.Β.Ε., ενώ η θεατρική ομάδα «ΦΟΡΑ» πραγματοποίησε δρώμενο ανάλογου θέματος μέσα στις τάξεις.

Επιμέλεια:
Μαρίνα Καραφυλλίδου, Φιλόλογος,
Μαριάννα Κίζου, Εικαστικός

ekth4ekth3

ekth2ekth0