ΘέατροΦωτογραφίεςΠληροφορίες Αθλητικά ∣  ΕργασίεςΜαθήματα Προγράμματα

Η Ευκαρπία

                                                                               Τρίτη, 28. Σεπτεμβρίου 2004

 

Αρχική
Τα Νέα μας
Το Σχολείο
Ανακοινώσεις
Συνδέσεις
Η  Ευκαρπία
Η εφημερίδα

 

Η Ευκαρπία σήμερα

Η εκκλησία..παλιά

 Η πλατεία... παλιά

Το λούνα-παρκ.. παλιά

Άποψη στον Τιτάν... παλιά

Το μεταφορικό μέσον.παλιά

Ένα σπίτι...παλιά

Το χιόνι ..παλιά

   

Η βρύση..παλιά

Το μεταφορικό μέσον.παλιά

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ  ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

1.     Περιγραφή Παρούσας Κατάστασης  

  1. Η Κοινότητα Ευκαρπίας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήματα του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ.), και είναι η μοναδική Κοινότητα του . Η γεωγραφική θέση της Ευκαρπίας δεν την βοήθησε μέχρι τώρα να συνενωθεί – συγχωνευθεί με κάποιο γειτονικό ΔΗΜΟ ή ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, και αυτό γιατί περιβάλλεται από βασικούς οδικούς άξονες Λαγκαδά, Α εσωτερική περιφερειακή, με αποτέλεσμα να είναι ο οικισμός της Ευκαρπίας ένα «νησί» αποκομμένο από το Πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης 

Η Ευκαρπία δημιουργήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε αυτή της περιοχή μετά τη καταστροφή του 1922. Το όνομα της είναι το αντίστοιχο που υπάρχει σήμερα στην Τουρκία (USAK) Μ.Ασίας που βρίσκεται στο δρόμο Σμύρνης - Άγκυρας κοντά στην αρχαία πόλη των Σάρδεων. Στο USAK (Ουσάκ ) βρίσκονται οι γνωστές «Τημένου Θύραι» και στο μουσείο της πόλης (120.000 κάτοικοι) τα ευρήματα της αρχαίας ελληνικής και ελληνιστικής εποχής είναι πάμπολλα.Το αποτέλεσμα αυτής της βίαιης μετανάστευσης ήταν η δημιουργία οικισμού στον οποίο υπήρχε υποτυπώδης πολεοδομικός σχεδιασμός. 

Στις μετέπειτα του 1960 δεκαετίες υπήρξε ρεύμα εσωτερικής μετανάστευσης λόγω της συγκέντρωσης βιομηχανικών Μονάδων που πρόσφεραν εργασία και λόγω της φθηνής γης για στέγαση. 

Η εγκατάσταση των νέων κατοίκων έγινε χωρίς καμία πρόβλεψη σχεδιασμού μέχρι το 1973 οπότε εγκρίθηκε το πρώτο σχέδιο πόλεως το οποίο δεν έλυσε πολεοδομικά προβλήματα αφού ήδη το ήμισυ της περιοχής που εντάχθηκε στο σχέδιο είχε κτισθεί άναρχα και αυθαίρετα. Επειδή η περιοχή δομήθηκε με αυθαίρετο τρόπο δημιούργησε περιβάλλον χωρίς τα βασικά γνωρίσματα της κεντρικής ανάπτυξης που αποδίδουμε στις πόλεις, ιστορία λειτουργική διαφοροποίηση, πολιτιστική ή άλλη υποδομή δηλαδή χωρίς μια αναγνωρίσιμη και μοναδική  ταυτότητα με την οποία να ταυτιστεί ο πολίτης. 

Την τελευταία δεκαετία η περιοχή γίνεται αποδέκτης νέων προσφύγων από τις βαλκανικές χώρες και Παλιννοστούντων ελλήνων. Πρόσφατα δε μετακινείται πληθυσμός από άλλους Δήμους του Π.Σ.Θ. είτε γιατί έχει κορεσθεί είτε γιατί η απόκτηση κατοικίας είναι ακριβή σε αντίθεση με την Κοινότητα Ευκαρπίας. 

Το 1989 θεσμοθετούνται οι χρήσεις γης με την έγκριση του Γ.Π.Σ. οι οποίες μέχρι τότε ήσαν άναρχα διασπαρμένες εντός και εκτός του αστικού ιστού και διασφαλίζεται έτσι η ποιότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Συγχρόνως εγκρίνεται και η επέκταση του σχεδίου ενώ τμήμα του παλαιού σχεδίου εντάσσεται στο άρθρο 13 του Ν. 1337/83 προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που προαναφέραμε. 

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 η Ευκαρπία κατέγραψε 6.645 μόνιμους κατοίκους θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την αντίστοιχη απογραφή του 1991 ο πληθυσμός της Ευκαρπίας ήταν 3.486 κατοίκους δηλαδή είχαμε αύξηση πληθυσμού 100%. . Η απογραφή ήταν πλημμελής και δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, διότι πλήθος των κατοίκων (ως γνωστόν) μετακομίζει στα χωριά του την ημέρα εκείνη. Τέτοιους εσωτερικούς μετανάστες έχει πάρα πολλούς η Ευκαρπία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη δεκαετία 50-60, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. 

Το ποιο σημαντικό στοιχείο, που αφορά την πληθυσμιακή έκρηξη της Ευκαρπίας, είναι ότι οι πρώτες εργατιές κατοικίες κατοικήθηκαν τον Αύγουστο του 1991 και η απογραφή προηγήθηκε τον Ιούνιο. Με τους κατοίκους αυτών των πρώτων κατοικιών, η Ευκαρπία θα ξεπερνούσε στην απογραφή τους 5.000 κατοίκους και θα ήταν ήδη Δήμος με ότι ίσχυε μέχρι το σήμερα.  

Ακολουθούν βέβαια άλλες 465 κατοικίες, οι οποίες θα προσθέσουν άλλους 2.000 κατοίκους, και αυτοί συνυπολογισμένου με την ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση που γνώρισε η κοινότητα από το 1991 και εντεύθεν οδηγούμαστε στους 10.000 κατοίκους περίπου. 

• Θα προσθέσουμε στα προηγούμενα και την εξωτερική μετανάστευση (παλιννοστούντες Πόντιοι). Ήδη υπάρχουν περισσότεροι του ενός συνοικισμοί παλιννοστούντων (Ευξεινούπολη), οι οποίοι εξελίσσονται ραγδαία. 

•Στην Κοινότητα Ευκαρπίας Θεσ/νίκης , η οποία εκτείνεται σε μια έκταση 13μιση χιλιάδων στρεμμάτων, κι ανήκει στο Πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης και την Α’ εκλογική περιφέρεια αυτής , έχουν την έδρα τους περίπου 2.000 επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις μικρές , μεσαίες και μεγάλες , επιχειρήσεις κυρίως της μεταποίησης , λειτουργούν καθημερινά στο δεύτερο (μετά τη Βιομηχανική περιοχή της Δυτικής Θεσ/νίκης) Βιοτεχνικό και Βιομηχανικό Πάρκο της πόλης , που είναι αυτό της Ευκαρπίας. ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» , τα ζυμαρικά ΑΒΕΖ , η ΜΙΝΕΡΒΑ , βιομηχανίες ασβέστου ,επεξεργασίας κρεάτων , γάλακτος , τροφίμων , ποτών, ενδυμάτων, επίπλων, δομικών υλικών  και τόσες άλλες επιχειρήσεις , των οποίων τον μακρύ κατάλογο θα μπορούσαμε να σας παραθέτουμε ξεχωριστά, συγκεντρώνουν πάνω από 10.000 άτομα ημερησίως στην Ευκαρπία.   Στην Κοινότητα Ευκαρπίας εκτός από της παραγωγικές επιχειρήσεις της μεταποίησης κυρίως, υπάρχουν και λειτουργούν αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα δύο μεγάλα σούπερ - μάρκετ    CARREF0UR και ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ , άνω κατά μήκος της οδού Λαγκαδά υπάρχουν αντιπροσωπείες αυτοκινήτων , εκθέσεις επίπλων και τόσων άλλων δραστηριοτήτων.

2.     Περιγραφή παραγόντων που επιβαρύνουν την ποιότητα Αστικού Περιβάλλοντος.

 • Υπάρχει αδυναμία απελευθέρωσης των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων λόγων έλλειψης δημόσιας γης και μεγάλης κατάτμησης των οικοπέδων. 

Υπάρχει έλλειψη εξυπηρέτησης κεντρικών λειτουργιών. 

Υπάρχει έλλειψη δικτύων κοινής ωφέλειας. 

Η ανυπαρξία οδικού δικτύου στην περιοχή επέκτασης δυσχεραίνει την εφαρμογή του σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής. 

Τέλος η έλλειψη κοινωνικού (πολιτιστικά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις ), τα προβλήματα που προκαλεί η κυκλοφορία (στάθμευση και ρύπανση του περιβάλλοντος), έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η έλλειψη οργανωμένων χώρων πράσινου και αναψυχής, η κακή εξυπηρέτηση των κατοίκων από τα μέσα μαζικής μεταφορά, εμποδίζουν την ανάπτυξη της Κοινότητας ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ που έχει οικονομική, κοινωνική και Πολιτιστική δυναμική λόγω της θέσης που κατέχει στο Π.Σ.Θ. και λόγω του μεγάλου αποθέματος γης που προσφέρεται για στέγαση.  

3.     Στόχοι Ανάπτυξης ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ  

Στήριξη των επιχειρήσεων για την οικονομική ανάπτυξη της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ. 

Εξασφάλιση της απαιτούμενης υποδομή για την εκπαίδευση. 

Βελτίωση της λειτουργίας των βασικών οδικών αξόνων. 

Έργα υποδομής οργανισμών κοινής ωφέλειας και οδοποιίας. 

Κατασκευή έργων κοινωνικής υποδομής.   

Συγκέντρωση υλικού από τη μαθήτρια Μαρία Τζιάτζιου

bullet 
bulletΑρχή σελίδας
 

Αρχική | Τα Νέα μας | Το Σχολείο | Ανακοινώσεις | Συνδέσεις | Η  Ευκαρπία | Η εφημερίδα

Ενημερώθηκε στις 21-09-2003