ΤΟ  BADMINTON  (αντιπτέριση)

- ένα νέο άθλημα στην χώρα μας-

 

Το μπάντμιντον είναι ένα άθλημα, σχετικά καινούργιο, αφού λίγα χρόνια έχει που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα, φερόμενο από το εξωτερικό. Σιγά-σιγά όμως αποκτάει φήμη, αφού κατά καιρούς το παρουσιάζουν στα ΜΜΕ ως τα μη διαδεδομένα αθλήματα (τουλάχιστον στην Ελλάδα) που θα πάρουν  μέρος στους ''ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ'' το 2004, στην Αθήνα. 

Όμως, πως παίζεται το μπάντμιντον;

 

Το μπάντμιντον παίζεται σε ένα γήπεδο (εσωτερικού χώρου) με διαστάσεις 12x5.

Στην μέση, το γήπεδο χωρίζεται με το φιλέ που έχει ύψος 1,60. Το μπαντμιντον παίζεται με ρακέτες και αντί για μπάλα χρησιμοποιείται ένα ημισφαίριο κομμάτι φελλού και περιμετρικά είναι τοποθετημένα τα φτερά χήνας (φυσικό φτερό). Βέβαια υπάρχουν και τα πλαστικά φτερά, φτιαγμένα από πλαστικό. 

 Τώρα, ας περάσουμε στους πόντους. Όποιος απ' τους δύο παίχτες καταφέρει να χτυπήσει το φτερό ώστε να σκάσει στο έδαφος του αντιπάλου, παίρνει την αλλαγή. Πόντο θα πάρει, μόνο όταν θα κάνει σερβίς αυτός. Ένα σετ αντρικό τελειώνει στα 15 και ένα γυναικείο στα 11.

Εάν και οι δύο παίχτες είναι 1 πόντο πριν το τελείωμα του αγώνα (15 και 11) τότε το παιχνίδι παίρνει παράταση για άλλους 3 πόντους (17 και 13 αντίστοιχα). Εκτός από τα μονά, που παίζουν ένας εναντίον ενός υπάρχουν και διπλά, όπου παίζουν δύο παίχτες μαζί.

Στην Ελλάδα το μπάντμιντον έχει και Πανελλήνιους αγώνες όπου αρχίζουν από μικρές κατηγορίες ως πολύ μεγάλες. Οι ηλικίες αρχίζουν από "μωρά" έως "παππούδες".

Δοκιμάστε το!!!