Σχολική Βιβλιοθήκη

Γενικά

Το  Γυμνάσιο Ευκαρπίας διαθέτει βιβλιοθήκη, η οποία αριθμεί γύρω στα 2000 βιβλία. Ξεκίνησε με τη συγκρότηση του γυμνασίου και σταδιακά εμπλουτίστηκε στηριζόμενη αποκλειστικά στις δυνάμεις και τις προσπάθειες του ίδιου του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας χωρίς άνωθεν χρηματοδοτήσεις. Περιλαμβάνει βιβλία μιας μεγάλης ποικιλίας ενδιαφερόντων: αφθονούν, βέβαια, τα βιβλία λογοτεχνίας (σε μεγάλο βαθμό εφηβικής), αλλά υπάρχουν και βιβλία ιστορίας (πολλά για την ιστορία της πόλης μας), θετικών επιστημών, θεολογικά, εκπαιδευτικά, ξενόγλωσσα, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, περιοδικά κ.α.

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί δανειστικά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές του γυμνασίου αλλά και του συστεγαζόμενου λυκείου. Εδρεύει στο αίθριο του σχολείου, κάτι που την κάνει προσιτή και ψηλαφητή από τους μαθητές σε κάθε ελεύθερη ώρα τους.

Οι περιοδικές θεματικές εκθέσεις βιβλίων

Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια που εξελίχτηκε σε θεσμό του σχολείου: οι  θεματικές εκθέσεις βιβλίων στο χώρο του αίθριου του σχολείου μία ή δύο φορές το χρόνο. Το σκεπτικό της προσπάθειας ξεκίνησε από την παρατήρηση ότι το ποσοστό δανεισιμότητας των βιβλίων ήταν χαμηλό, πολλά παιδιά δε γνώριζαν το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης, ακόμα περισσότερα δίσταζαν ν? ανοίξουν τις προθήκες, να σκαλίσουν τα βιβλία, να διαλέξουν ένα από αυτά. Έτσι  σκεφτήκαμε να βγάλουμε εμείς  βιβλία  από τα ράφια με  αφορμή μια θεματική ενότητα ή ένα κειμενικό είδος και να τα εκθέσουμε στο χώρο του αίθριου κάνοντας τα πιο προσιτά, καλώντας τους να τα γνωρίσουν (ατομικά αλλά και ομαδικά  με όλο τους το τμήμα)

Για να σπάσουμε όμως την προκατάληψη ότι τα βιβλία είναι αγγαρεία,  είναι δύσκολα, είναι για λίγους, αναζητήσαμε τρόπους ώστε να πλησιάσουμε τους  πολλούς, να εμπλέξουμε τα παιδιά στη διαδικασία, να τους κάνουμε να νιώσουν οικεία σ? ένα χώρο όπου εκτίθενται βιβλία. Δοκιμάσαμε διάφορους δρόμους : τα εικαστικά (οι μαθητές μαζί με την εικαστικό μας δημιουργούν το σκηνικό όπου εκτίθενται κάθε φορά τα βιβλία), την πρόκληση δικής τους δημιουργικής γραφής, το παιχνίδι, τις  βιλιοπαρουσιάσεις, τα θεματικά δρώμενα κ.λπ.

Παρακάτω παρουσιάζονται σύντομα οι θεματικές και οι δράσεις που πλαισίωσαν κάθε έκθεση βιβλίων.