Γενικά

Το 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας ιδρύθηκε το 1996.

Αρχικά λειτούργησε συστεγαζόμενο με το 1ο Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας, για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Το 2005 απέκτησε δικό του κτίριο.  Από τη δημιουργία του παρουσιάζει μια σταθερή, ανοδική πορεία δημιουργικότητας και πρωτοπορίας στο χώρο της εκπαίδευσης.

Κάθε χρόνο, εκτός από το ποιοτικό διδακτικό του έργο,  εμπλουτισμένο με διαθεματικές  διεπιστημονικές διδασκαλίες, καταθέτει την παρουσία του ως σχολείο που  παράγει  πολιτισμό.

Θεατρικά έργα, εκδόσεις και προγράμματα που αφορούν την ιστορία της Ευκαρπίας και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης, ποιητικά αφιερώματα,  δημιουργική γραφή, εκθέσεις έργων τέχνης των ίδιων των μαθητών, ευρωπαϊκά προγράμματα Comenius, προγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σωματική  και ψυχική υγεία, τιμητικές διακρίσεις σε περιβαλλοντικούς και ποιητικούς διαγωνισμούς, βραβεύσεις που αφορούν τις νέες τεχνολογίες, συμπληρώνουν το ψηφιδωτό δράσης του 1ου Γυμνασίου Ευκαρπίας, ενός σχολείου που συνεχίζει να ονειρεύεται, ενός σχολείου που επιμένει να πιστεύει στο ρόλο της δημόσιας παιδείας.