Ένα ταξίδι στην Ιστορία και στον χρόνο ακολουθώντας τα μονοπάτια της φύσης

Πραγματοποιήσαμε δύο εκδρομές σε δύο Κ.Π.Ε.

Εργαστήκαμε διαθεματικά. Οι δύο ομάδες περιβαλλοντικής του σχολείου μας με θέματα: «Τα στρατόπεδά μας?. χθες, σήμερα, αύριο» και Μικρές δράσεις για ένα αειφόρο σχολείο και καλύτερη ποιότητα ζωής ? Τα φυτά μας φροντίζω και καινούρια αρχίζω αποτελούνταν από όλους τους μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου μας. Οι ίδιοι μαθητές αποτελούσαν και τις τρεις ομάδες της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής. Το πρόγραμμα των περιβαλλοντικών  εκδρομών ήταν έτσι διαμορφωμένο ώστε να καλύπτει και την Ιστορία και την Σχολική και Κοινωνική Ζωή.

Την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 επισκεφτήκαμε το Κ.Π.Ε. Ελασσόνας- Κισσάβου.
Κατηφορίσαμε προς την Αγιά με μία στάση στα Τέμπη.
04   03

Περπατήσαμε στον Κίσσαβο την διαδρομή Μαυροβούνι-Αγιά από το μονοπάτι που ένωνε τους δύο οικισμούς παλαιότερα. Είδαμε από ψηλά το αρχαίο πέρασμα των ταξιδιωτών.

06

Για φαγητό σταματήσαμε στο Μεγαλόβρυσο.

Επιστρέψαμε παραλιακά από τις ακτές της Λάρισας, έτσι γνωρίσαμε τον αρχαίο εμπορικό-ταξιδιωτικό δρόμο που ένωνε την Μακεδονία με την Θεσσαλία και την Νότια Ελλάδα . Δύσκολα στην αρχαιότητα και στα βυζαντινά χρόνια ταξίδευαν από τα στενά των Τεμπών για το λόγο των ληστών. Αυτό το δρόμο ακολούθησαν οι Πέρσες στην κάθοδό τους στην Ελλάδα. Έτσι συνδυάσαμε και την Ιστορία που διδασκόμαστε την φετινή χρονιά. Περάσαμε την αρχαία Μελίβοια και κάναμε μια τελευταία στάση στην αναστηλωμένη Βυζαντινή Ιερά Μονή Κομνηνίου ή Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο της Λάρισας. Μας καλωσόρισε ο ηγούμενος του μοναστηριού, συζητήσαμε μαζί του, μας ξενάγησε και μας ξεπροβόδισε με τα δωράκια της Μονής.

13

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 επισκεφτήκαμε το Κ.Π.Ε. Νάουσας

16

Ξεκινήσαμε από την Αραπίτσα  το ποτάμι της θυσίας των γυναικών της Νάουσας τον Απρίλιο του 1822. Η γιορτή της 25ης Μαρτίου ήταν αφιερωμένη στο χαλασμό της Νάουσας.

Η θεατρική ομάδα της 25ης Μαρτίου.

Επισκεφτήκαμε την σχολή του Αριστοτέλη στο αρχαίο νυμφαίο της Μίεζας  στον οικισμό του Κοπανού. Γνωρίσαμε την χλωρίδα της περιοχής και την ιστορία.

18   19

20   22

Η συνέχεια της εκδρομής ήταν και ένα ταξίδι στην ιστορία Αρχαία και Νεότερη. Μία στάση στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Στην Ιστορία φτάσαμε στον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο. Δυστυχώς είχε διακοπή ρεύματος και ήταν αδύνατη η περιήγησή μας στο μουσείο της Πέλλας.

26

Το θέμα της μίας περιβαλλοντικής ομάδας είναι «Τα στρατόπεδά μας?. χθες-σήμερα- αύριο» δηλαδή τα στρατόπεδα Καρατάσου και Παύλου Μελά. Αυτό που ξεκίνησε ο καπετάν Καρατάσος ?οπλαρχηγός της Νάουσας το 1822 και δεν μπόρεσε να  τελειώσει,  το συνέχισε ο Παύλος Μελάς που με το θάνατό του το 1904 δίνει νέα πνοή στον Μακεδονικό Αγώνα και ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωσή της Μακεδονίας το 1912. Διασχίσαμε τον αποξηραμένο σήμερα βάλτο των Γιαννιτσών στον οποίο δόθηκαν πολλές μάχες κατά την διάρκεια του  Μακεδονικού Αγώνα και φτάσαμε μέχρι την Έδεσσα (Βοδενά) μία από τις σημαντικές πόλεις αυτού του αγώνα και γενέτειρα του οπλαρχηγού Γάτσου που πρωτοστάτησε στην επανάσταση της Νάουσας το 1822.

27         29

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γιάτση Ευαγγελία (Φιλόλογος)

Καγκάνη Κατερίνα (Πληροφορικός)

Κασάπη Σοφία (Γυμνάστρια)

Κραλίδου Δήμητρα (Δασοπόνος-Θεολόγος)

Μαρουφίδου Παναγιώτα (Βιολόγος)

Παπαγιάννη Μαρία (Γερμανικών)